Is muziek maken moeilijk?

Regelmatig komt de vraag voorbij hoe lang het duurt voordat je muziek kunt maken. Bijna niemand gelooft het als we zeggen dat dit maar 5 minuten hoeft te duren. Met een kleine korte uitleg is het al mogelijk om iemand plezier te laten beleven door met een nummer mee te spelen. Hier zijn helemaal geen ingewikkelde noten voor nodig, alleen de juiste uitleg.

De volgende stap is meestal dat je ook weet wat je doet op een instrument. Hiervoor gaan we de geluiden een naam geven zodat het makkelijker wordt om een bepaalde toon opnieuw te gebruiken. We hebben hiervoor enkel de eerste 7 letters van het alfabet nodig. Om aan te geven wanneer de noten gespeeld moeten worden hoeven we alleen nog maar tot 4 te kunnen tellen…

Muziek is dus altijd terug te brengen tot 7 letters van het alfabet en 4 tellen. Moeilijker gaat het niet worden! Toch is er heel erg veel uit te leggen over wat je allemaal kunt doen met deze 7 letters en 4 tellen. Er zijn gevallen bekend waar rechters aan te pas moeten komen om te bepalen of 3 tonen nog wel uniek zijn, of dat een muzikant een stuk muziek heeft ‘geleend’. Bijna alle Rock N Roll nummers zijn te spelen met dezelfde 3 a 4 akkoorden. Zelfs veel Dance nummers hebben niet veel meer dan 3 of 4 akkoorden, de kans dat een nummer op een ander nummer lijkt is dus behoorlijk groot.

Waarom blijven veel muzikanten dan toch nog jarenlang blijven oefenen? Op ieder niveau is het leuk en uitdagend om muziek te maken. In het begin ben je al blij als de tonen die je speelt herkenbaar zijn als het nummer dat je oefent. Later ga je je verdiepen op details in de timing, maar ook de klank. Uiteindelijk kun je een bepaald gevoel / emotie overbrengen aan de luisteraars. En ook daar kun je altijd nog in verbeteren. Bij de meeste muzikanten gaat dit samen met nieuwe / betere instrumenten wanneer je tegen het punt aanloopt dat het instrument de beperking is.

Om verder te komen moet je vooral veel bezig zijn met muziek. Je moet kritisch zijn op wat je doet en luisteren naar wat anderen er van vinden. Natuurlijk hoef je niet zomaar alles van een ander aan te nemen, er zijn geen wetten en regels hoe muziek moet, maar je moet er wel plezier in hebben. Bij Muziekschool Raamsdonksveer staat dit plezier in muziek maken voorop. Voor de rest is alles bijzaak. Aan de reacties van de talenten te zien is dat een enorm succes. We zorgen dat de uitdaging altijd is afgestemd op het talent. Zo leer je altijd weer wat nieuws maar heb je nooit het gevoel dat het onmogelijk lastig is.

Wanneer je heel veel weken / maanden / jaren oefenen verder bent, dan kom je op het punt dat eenvoud voorop staat en het instrument maar een bijzaak is. Je weet dan precies de juiste noten te spelen, met het juiste gevoel. Het gaat niet om veel noten, ook niet om moeilijke noten, het gaat om exact de juiste noten.

Ter inspiratie: hoe fraai kan een schep met 3 snaren klinken in de juiste handen?