Beginnen met zingen

Tegenwoordig hoort zingen er weer helemaal bij. Door muziekprogramma’s zoals ‘The Voice Of Holland’ is er weer veel aandacht voor deze geweldige manier om met muziek bezig te zijn. Iedereen moet ergens een keer beginnen met oefenen, maar vaak is er toch een drempel om het ook echt te gaan doen. Van de talenten die langskomen voor een introductie horen we regelmatig dezelfde opmerkingen waarom ze nooit eerder zijn gaan zingen.

– Ik heb geen goede stem
– Mensen zeggen dat ik niet kan zingen
– Ik ben geen goede zanger(es)
– Mijn stem klink niet goed

Als je dit vaak genoeg denkt of hoort, dan wordt de drempel om te gaan zingen alleen maar hoger. Maar wat houdt ‘een goede zangstem’ eigenlijk in? Wat maakt een stem geschikt voor zang? Wat als je nog geen goede zangstem hebt, maar je wilt wel graag zingen? In dat geval is het belangrijk om te weten wat je moet doen zodat het wel goed gaat klinken.

Bijna iedereen kan een geweldige zanger herkennen tussen mindere zangers. De geweldige zanger hoeft niet altijd een professional te zijn, maar kan ook iemand zijn die ‘gewoon goed kan zingen’. Je zult je afvragen: waar letten we dan op zodat we goede zangers kunnen herkennen?

Op deze website zullen we regelmatig tips plaatsen die nodig zijn voor een goede zangstem.

STEMBEHEERSING
Een goede zanger heeft een goede stembeheersing. Dit begint al bij de allereerste klank van een woord. Een goede zanger begint exact op de juiste toon en zit er dus niet boven of onder. Een goed gestemde piano geeft enkel de juist tonen weer, maar een stem kan ook tonen weergeven die tussen de noten zitten. Deze vrijheid maakt de stem tot 1 van de meest creatieve instrumenten, maar zorgt er ook voor dat het beheersen van je stem om de juiste toon te zingen erg belangrijk is.

Een slechte zanger begint mogelijk op een verkeerde toonhoogte, of heeft moeite met het vasthouden van de juiste toonsoort. Soms zit de noot heel dicht bij de perfecte toon, maar is het net iets te hoog of te laag. Het klinkt dan niet perfect zuiver. Ook kan het zijn dat een zanger niet alle stappen tussen de verschillende tonen goed beheerst. Sommige tonen klinken dan goed, maar andere weer minder.

Gelukkig is het heel goed mogelijk om toonhoogtes aan te leren. Bij Muziekschool Raamsdonksveer kunnen we exact laten zien hoe dicht je bij de perfecte toon kunt zingen. We hebben verschillende oefeningen waarbij we proberen om eerst een juiste controle over je zangstem te vinden en daarna kunnen we werken aan een groter bereik van je zangstem.

Volgende keer gaan we dieper in de klank van een zangstem.

Formulier voor info