PK01/50 Piano- / Keyboardles – De Basis

Categorieën: Beginner, Keyboard, Piano
Verlanglijst Delen
Deel cursus
Pagina link
Deel op social media

Over cursus

Dit is een lesmethode waarmee iedereen muziek kan leren maken! 

Muziek bestaat uit verschillende klanken. Die klanken kun je vinden op het keyboard bij de witte en zwarte toetsen. In de basiscursus leer je de juiste toetsen te vinden. We beginnen bij de witte toetsen en aan het eind van de cursus weet je alle namen van de toetsen!

Wat ga je leren?

  • Noten vinden

Cursus inhoud

Welke noten gebruiken we als naam voor de toetsen?
De witte toetsen van een keyboard hebben allemaal een naam. We gebruiken hiervoor de letters van het Alfabet, maar niet het hele alfabet. Als je het alfabet tot de G uit je hoofd weet, dan weet je alle namen al. We gebruiken hiervoor A B C D E F G. Er zijn meer witte toetsen dan deze 7 letters van het alfabet, maar na de G mag je gewoon weer opnieuw beginnen. Je krijgt dan deze namen achter elkaar: A B C D E F G A B C D E F G A B C D E F G.  Na de G komt in de muziek dus niet de H, maar daar beginnen we weer opnieuw met A B C D E F G. Op een keyboard kom je dus elke noot meerdere keren tegen. Een A komt dus vaker voor op een toetsenbord. Het is dezelfde noot, maar de klank is wel anders. In het begin maakt het nog niet uit welke A je speelt, elke A is goed! Het klinkt meestal wel beter als je een beetje in het midden van het keyboard speelt en niet helemaal links of rechts. Voor de zwarte toetsen hebben is er een kleine aanvulling op de namen van de witte toetsen. Dit hoef je in het begin nog niet te weten. Het is niet lastig, maar die komen we vanzelf tegen en dan wordt het uitgelegd.

  • Hoe kun je de noten herkennen op het keyboard?

Noten leren met kaartjes
In het begin mag je best kaartjes gebruiken om de namen van de toetsen te vinden. Toch gaan we proberen om die kaartjes wel weer weg te halen. Je hoeft maar een paar dingen te onthouden om alle namen van de noten te kennen.

Lage noten en hoge noten
De lage noten zitten aan de linkse kant van het keyboard De hoge noten zitten aan de rechtse kant van het keyboard

Met welke hand moet ik de noten spelen?
In het begin maakt het nog niet uit met welke hand of vinger je een noot speelt. Later leer je om met de linkse en rechtse hand verschillende dingen te doen zodat het nog mooier klinkt. In de eerste lessen gaan we vooral proberen om de noten op tijd te kunnen vinden zodat je de noot kan indrukken op het juiste moment.

Welke liedjes kan ik oefenen?
In het begin is het handig als de liedjes niet snel zijn, maar ook dat het patroon hetzelfde blijft zodat je kunt wennen aan bewegingen en waar je moet kijken om de noten te vinden. Rustige liedjes of liedjes met weinig wisselingen zijn dan het beste. Je kan het beste proberen om de noten op tijd in te drukken en als het even te snel gaat dan kan je ook een noot overslaan. Probeer dan gewoon de volgende noot weer op tijd te spelen. In de eerste periode zoeken we liedjes met 2, 3 of 4 noten (akkoorden). Het gaat om de oefening en dus niet of het liedje wel of niet bekend is. Natuurlijk proberen we ook altijd om liedjes te kiezen die de leerlingen leuk vinden, maar we moeten ook liedjes kiezen omdat daar goede uitdagingen in zitten zodat ze alle technieken leren.

Mag ik fouten maken?
Natuurlijk mag je fouten maken! Juist in muziek leer je het meeste als je fouten maakt.

Hoe snel moet ik spelen?
Snelheid is niet belangrijk, in de maat spelen is veel belangrijker. Er zijn mensen die rustig met gevoel veel beter spelen dan mensen die rommelig maar wel snel spelen. Snelheid is geen doel, mooi kunnen spelen wel.

Mijn liedje is te moeilijk, kan ik daar iets aan doen?
Als het liedje te snel gaat kun je de oefening langzamer zetten. Voor iedere methode kan dat op een iets andere manier: - YouTube - Chordify - Yousician - Synthesia Klank bij het langzamer zetten

Als ik iets niet begrijp, wat moet ik dan doen?
Je kan nooit alles weten, maar je mag het altijd vragen! De docenten vinden het altijd leuk als je vragen hebt. Het kan zelfs zijn dat de docent eerst iets moet uitzoeken voordat die een antwoord kan geven. Je mag de vragen die je thuis hebt opschrijven en meenemen naar de lessen. Als je vragen hebt tijdens de les, stel ze dan meteen (dat mag zelfs als een liedje aan staat).

Student waarderingen & beoordelingen

Nog geen beoordeling
Nog geen beoordeling