Hoeveel tijd kost muziekles?

Bezig zijn met muziek kost tijd, maar gelukkig is die tijd zeker niet verloren!

Bijna iedereen luistert elke dag naar muziek. Je zou denken dat dat niets met les te maken heeft, maar iedereen die begint met muziekles, die zegt hetzelfde: je gaat anders naar muziek luisteren!

Muziek maken is niet alleen het doen van oefeningen, maar het is ook uitzoeken welke muziek je leuk vind, luisteren naar wat er gebeurt in muziek en natuurlijk ook zelf proberen om net zo mooi te spelen / zingen.

Als we zang als voorbeeld nemen, dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om elke week of om de week 30 minuten les te volgen. Tussen de lessen door is het verstandig om te gaan zoeken naar liedjes die je heel mooi vind en die je graag zou willen zingen. Dit kan door op Youtube of Spotify liedjes te luisteren en natuurlijk te bewaren. Een handige manier hiervoor is Shazam of SoundHound. Hiermee kun je heel eenvoudig lijstjes maken om je favoriete nummers op te slaan. Zo kun je zelfs als je in een winkel een mooi nummer hoort even de app aanzetten en het nummer binnen 15 seconden bewaren: je hoeft niet eens te typen! Heel vaak heb je binnen een kwartier al een flink aantal nummers.

Als je de lijstjes hebt, dan kun je op zoek naar de songteksten en proberen om goed te luisteren wat er in het nummer gebeurt. Per nummer hoeft dit nog geen minuut te duren. En dan kun je gaan zingen!

Het zingen van de nummers kan in de auto, onder de douche, op de fiets, dus eigenlijk overal. Een enkele keer per week zou je de nummers die je zingt op kunnen nemen om het terug te luisteren. Daar leer je heel veel van. Iedereen schrikt in het begin van zijn / haar eigen stem, maar dat went echt. Alleen voor jezelf klinkt je stem anders dan je verwacht, de rest van de wereld hoeft hier niet aan te wennen. Een nummer opnemen kan met diverse apps. Meestal wil je de opname een enkele keer opnieuw doen, dus dan kost het opnemen van 1 nummer bijvoorbeeld een kwartier, maar tegelijk leer je daar ook weer heel veel van.

In de les gaan we luisteren naar de nummers die je zingt en we kijken dan ook waar nog verbetering mogelijk is. Daar zoeken we de juiste oefeningen bij en dan kom je iedere keer weer een stapje verder. Soms een klein stapje, soms ineens een grote stap. Het belangrijkste is dat je ziet hoe leuk het is om muziek te maken.

In iedere leeftijdscategorie is oefenen weer net wat anders. De jongste groep onder de 8 jaar gaat niet altijd uit zichzelf oefenen. Die hebben wat hulp nodig om enkele keren per week te oefenen. De jongeren van 8 tot 12 jaar gaan vaak al zelf wel oefenen, zeker als ze de liedjes en oefeningen leuk vinden. Boven de 12 jaar is oefenen vaak afhankelijk van de beschikbare tijd, maar vinden ze het oefenen erg leuk.

Wanneer je iedere dag of om de dag een kwartiertje bezig kunt zijn met muziek, dan merk je iedere week al vooruitgang. Natuurlijk is er meer vooruitgang als je er meer tijd in kunt stoppen, maar een snelle vooruitgang is geen graadmeter voor het plezier dat je hebt in muziek.

Op het moment dat je ‘denkt’ dat je een kwartiertje muziek gaat maken en als je stopt zie je dat je met gemak een uur bezig bent geweest: op dat moment ben je verslingerd aan muziek en is het een straf als je niet meer met muziek bezig kunt zijn…