Help! Ik heb geen talent, en nu?

Geen talent? Dat zullen we nog weleens zien dan! Een bekende muzikant of popster heeft misschien al meer muzikale fouten gemaakt dan dat jij het hebt geprobeerd… Oftewel: talent ontwikkelen kost tijd. Natuurlijk zijn er mensen die ergens heel goed in zijn, maar de meeste mensen moeten gewoon oefenen en beginnen.

Het kan ook zijn dat je het juiste instrument nog niet hebt gevonden. Zo is er een groot verschil in gitaar leren spelen en piano leren spelen. Piano leren spelen is wat theoretischer, maar gitaar spelen is wat creatiever en daar denk je meer in ‘vormpjes’ op de gitaar. Akkoorden op de piano lees je vooral van noten, maar op de gitaar kan dat ook met speciaal gitaar-notenschrift: tabulatuur. Dit is geen minderwaardige manier van leren, maar een beter passend notenschrift voor de gitaar.

Ook drum is een speciale rubriek waar akkoorden minder van belang zijn maar waar juist structuur en patronen enorm belangrijk zijn. Vaak kun je alles bijvoorbeeld terugrekenen naar 4 tellen (1 maat) of 8 maten als couplet en 8 maten als refrein. De wisselingen in akkoorden gaan dan per maat of per 2 tellen. Als drummer voel je aan waar je in het nummer zit en dirigeer je alle muzikanten om op tijd de juiste stukken te spelen. Je plakt de losse onderdelen aan elkaar met een geweldige break (afwijkend stukje drummen om aan te geven dat er iets anders komt).

Bij ons kun je alle instrumenten rustig proberen en dan kijken we wat het beste bij je past. Dit kan in een introductieles, maar je kunt ook in reguliere lessen wisselen van instrument. Er zijn veel zangers en zangeressen die later gitaar of piano willen leren spelen om zichzelf te kunnen begeleiden. DJ’s gaan later vaak toetsen spelen om zelf nummers te kunnen maken.

Talent is dus niet iets wat je moet hebben, maar waar je wel naar kunt zoeken en wat je kunt ontwikkelen. Het enige talent dat welkom is, dat is doorzettingsvermogen: geef niet meteen op, echt iedereen kan zich verder ontwikkelen in muziek maken!