Hoe kan ik mijn nummers het beste opnemen?

Muziek maken is geweldig, maar als je zelf nummers gaat opnemen, dan is dat helemaal fantastisch!

Maar wat heb je allemaal nodig om een goede opname te maken? In een studio gebruiken ze grote mengtafels, dure microfoons, speciale ruimtes met een goede akoestiek, dure instrumenten met een prachtige klank, speciale speakers die het geluid zo eerlijk mogelijk weergeven en heel veel apparaatjes die kleine onderdelen van het geluid verbeteren…

En dan probeer jij met een smartphone eenzelfde opname te maken… Zou dat lukken denk je? Nou, dat kon weleens heel goed lukken! Maar dan moeten de omstandigheden wel optimaal zijn.

Toch is het vaak handig om wat basisapparatuur te gebruiken in een wat eenvoudigere variant dan ze in de studio’s hebben. Een goede microfoon is belangrijk, een kleine mengtafel die je kunt aansluiten op een laptop of computer, enkele kabeltjes, wat gratis software en je kunt beginnen!

Muziek neem je vaak instrument voor instrument op, dit kan in de computer met de geluiden die in een muziekprogramma zitten. Als je weet wat je doet kun je daar wereldhits mee maken. Toch wil je vaak ook een instrument opnemen dat niet in de computer zit, of bijvoorbeeld zang. Op dat moment is een microfoon onmisbaar. Een goede microfoon neemt de klank op zonder deze aan te passen. Vaak zijn dit de duurdere modellen, maar soms kun je ook geluk hebben. Er zijn honderden soorten microfoons met allemaal een eigen toepassing, maar door creatief om te gaan met wat je hebt kun je ook heel ver komen. Bij een microfoon zijn afstand en richting vaak bepalend voor de klank. Hier kun je al uren mee bezig zijn voordat je een perfecte opstelling hebt gevonden. De volgende keer zal het dan veel sneller gaan.

In je computer komen alle instrumenten binnen in een DAW (Digital Audio Workstation). Dit is het programma waar je je klanken mee bewerkt. Iedere opame komt op een apart spoor binnen en ieder spoor kun je apart bewerken. Met de computer kun je heel veel doen met het geluid. Hoe beter de bron is, des te fraaier het eindresultaat kan worden. Natuurlijk moet je de software wel leren kennen, daar gaat redelijk wat tijd in. Ook moet je nog steeds begrijpen hoe muziek in elkaar zit, maar door te experimenteren kun je heel ver komen!

Wil je een keer komen experimenteren bij ons in de studio, laat het gerust weten! We hebben van alles klaar staan om opnames te kunnen maken en we leggen graag uit wat er nog meer mogelijk is!