De leukste lessen in de regio!

Wie heeft dat nou niet? Wel muziek willen maken, maar geen zin in theoretisch gedoe over noten?

Het is geen geheim dat je zonder theoretische kennis nog steeds prachtige muziek kunt maken. Maar is het dan mogelijk om muziek te leren zonder theorie? In deze blog gaan we dat uitzoeken.

Veel mensen hebben ergens nog wel een gitaar. Die hebben ze ooit gekocht of gekregen. Na enkele keren proberen zonder resultaat is de gitaar niet meer uit zijn hoes geweest en sindsdien wordt hij niet meer gebruikt.Waar je als beginner tegen aan loopt is de volgorde waarin je bepaalde onderdelen moet leren. Nu kun je daarbij denken aan grepen, bewegingen, verschillende ritme’s en nog veel meer. Toch is het voor velen nog wat lastiger dan puur een globale lijst. Er zijn namelijk grepen die iedereen binnen een half uur kan leren, maar er zijn ook grepen waar je gemakkelijk meerdere weken voor moet oefenen. Dit zijn bijvoorbeeld grepen waar alle vingers enorm ver uit elkaar geplaatst worden. Je vingers zijn dergelijke posities niet gewend, dus moeten ze rustig wennen om vlot en zonder kramp in die positie te komen. Begin je dus met enkele grepen die wat lastiger zijn, dan is de kans groot dat het enthousiasme om te leren snel afgelopen is doordat je het idee hebt dat je niet verder komt.

Bij een les proberen we iedere keer om de les af te stemmen op het niveau die de leerling op dat moment heeft. Het moet precies moeilijk genoeg zijn zodat de leerling binnen 1 a 2 weken weer een nieuw deel heeft geleerd. Ook zorgen we ervoor dat de uitdaging past bij de leerling. Hiervoor gebruiken we graag muziek die de leerling zelf leuk vindt.

Wat is er mooier dat het nummer dat je geweldig vindt zelf leren spelen? De eerste keer kan het zijn dat je op een eenvoudig akkoord kunt tokkelen, de volgende keer is het dat een akkoordwisseling lukt zonder al te veel kijken. Later is het bijvoorbeeld dat je een nummer in het geheel mee kunt spelen. Zo is er voor iedere leerling een uitdaging die je echt veel plezier zal geven.

Wanneer je iedere week enthousiast bent om wat nieuws te leren, dan heb je ook een methode nodig om de nieuwe dingen te noteren of te onthouden. Het grappige is dat het op dat moment veel minder erg is om de juiste delen theorie te leren, want op dat moment weet je waarvoor het nodig is. Gelukkig is de theorie niet zo lastig als het lijkt en is het goed voor iedereen aan te leren.

Heb jij ook nog ergens een gitaar of toetsenbord en wil je daar ook muziek mee kunnen maken? Stuur Muziekschool Raamsdonksveer een berichtje en begin binnenkort met de leukste gezonde verslaving!