Wat is het verschil tussen een zangcoach en zangles?

Jonge kinderen zullen eerder zeggen dat ze op zangles zitten en zangers of zangeressen zullen eerder zeggen dat ze naar een zangcoach gaan, maar is er nu ook echt verschil?

Bij Muziekschool Raamsdonksveer maken we het volgende verschil:

Tijdens zanglessen ligt de nadruk vooral op het zingen en het leren luisteren naar goede klanken. We doen daarom regelmatig oefeningen en die worden ook beoordeeld. Dit is puur om te kijken waar we de volgende lessen weer verder mee kunnen. De focus ligt bij zanglessen vooral op het plezier met zingen, het zoeken naar leuke liedjes en iedere keer een uitdaging om beter te worden.

Bij coaching blijft zingen belangrijk, maar komen er meer onderdelen bij. Zo wordt er regelmatig een nummer opgenomen met beeld en geluid. Op deze manier kunnen we ook bekijken hoe het nummer bij het publiek overkomt. Soms kan iemand waanzinnig goed zingen, maar is de beleving van het nummer nog niet optimaal. Dit kan komen door bewegingen of gezichtsuitdrukkingen die nog niet optimaal zijn. Tijdens het zingen merk je dat niet, maar als je rustig een opname terugkijkt en luistert, dan wordt het vaak een heel andere gewaarwording.

Zanglessen neem je als je graag zingt en misschien ooit wel zou willen optreden. Coaching is meer als je al optreedt, maar je performance op een hoger niveau wilt brengen.